Monday, August 9, 2010

Doa Niat Puasa dan Doa Berbuka Puasa

Salam ramadhan to all!Pakcik di sini ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan kepada semua pembaca,maklumla esok kita dah n start puasa,so pada sape2 yang boleh berpuasa jangan la abaikan fardhu ini. dan banyakkan la berzikir,membaca al quran , bersedekah dan beribadat di malam dan di siang hari insyaallah.Disini pakck ingin berkongsi tentang niat puasa sebulan,puasa harian dan niat berbuka puasa.So sesape yang dah lupe tu,boleh la rujuk disini :


Lafaz Niat Puasa Sebulan


"Sahaja aku puasa untuk sebulan pada bulan ramadhan kerana Allah Taala "

(dibaca pada malam pertama terawih)




Lafaz Niat Puasa Harian

nawaitu souma ghodin 'an adaa i ,fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta'aalaa

"Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan fardhu ramadan tahun ini krn Allah Taala"


Doa Berbuka Puasa




Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa 'alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin(jikalau berdoa berbuka sendirian)

Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang

Allahumma laka shumna wa bika amanna wa'alaa rizqika aftharna birahmatika ya arhamarrohimin (jikalau berdoa utk berbuka beramai-ramai)

Ya Allah bagi Engkau kami berpuasa dan dengan Engkau beriman kami dengan rezeki Engkau kami berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih da Penyayang


p/s: Diharap apa yang di beri dapat dimanfaatkan oleh kita bersama,insyaallah (^_^) Peace no War!

Saturday, July 24, 2010

Video wajib tonton(geli-geli punyer)

Salam to all..arini pakcik ada video geli-geli untuk pakcik share kt pembaca semua...hehehe...pasti cuakkan,so tontonla video ini untuk lebih keterangan lebih lanjut..hehehe bukan 18sx tau....ni just video koleksi pakcik je..heheh..selamat menonton!!

video

p/s :Lawak la tgk video ni...mmg antara koleksi pakcik yg ada..hehehe

Monday, July 12, 2010

5 Perkara Kamu Perlu Menamatkan Status Solo


Salam to all!! Pakcik kembali dengan tip-tip yang lebih urban..huhuh...firstly pakcik nak mintak maaf la kepada pembaca kerana dah lama tidak update blog pakcik ni,maklumlah kerja byk daa..tapi takpe,arinih pakcik nak kongsi sedikit tentang 5 Perkara Kamu Perlu Menamatkan Status Solo!!!.Biasa la hidup solo mmg seronok brader,tapi kalau dah lama sgt mmg hidup korang akan dilanda kebosanan setiap hari bak kata member pakcik "My life is empty" huhuhu..Okla tanda-tanda nya ialah :

1. Perasan
Bila ada awek cun berjalan di sebelah dan tersenyum pada korang,mula lah korang perasan yang diri tu hensem dan ego membuak-buak.Kononnya, diorang terpikat dengan gaya dan penampilan yang korang gayakan.Tapi cube korang perhatikan betul-betul,mana lah tau awek-awek tu bukan senyum sebab korang hensem,tapi mungkin mereka gelakkan gaya selekeh korang atau terlihat cebisan cili yang terlekat kt gigi korang masa makan tgh hari tadi.hehehe


2. Tabiat makan tidak elok
Jika dapur korang penuh dengan pelbagai perisa mee segera dan makanan segera,sahla yang korang telah lama duduk single,kalau x percaya pergi lah periksa dapor korang sekarang!


3. Gila Game
CounterStrike?DOTA(Dunia Orang Takde Awek)?FIFA 2010? Semua ini pasti nya termasuk didalam hobi korang .Mengisi masa lapang dengan bermain game adalah pilihan terbaek bagi korang yang xde awek untuk diajak keluar dating.tapi kalau main game berjam-jam lamanye sampai tiada masa untuk aktiviti riadaha yang lain,pastinya akan merosakkan peluang kamu untuk mendekati mana-mana awek diluar sana. Silap-silap korang akan membujang sampai ke tua.huhuhu


4.Meluahkan perasaan dekat perempuan
Apa lagi tanda yang kamu telah lama single?Cth: Korang akan menjawab soalan kawan perempuan korang seperti " Camne life sekarang?" dengan bebelan dan emosi panjang mengenai hidup single yang membosan kan.Kalau Makcik Cleaner,dengar bebelan korang tu, dia pon tau korang tgh desperate nak carik awek.Wakaka


5. Korang mula spy awek lama
Terima kasih kepada internet krn hampir setiap butiran individu mudah dicari atau digoogle,spt facebook,friendster dan twitter. akan timbul satu saat,korang akan search nama ex-awek korang untuk spy dan tgk apa yang sedang si dia lakukan sekarang dengan harapan cinta lama akan berputik kembali.Sudah la Bro! Pergila lepak mana-mana carik awek lain!..huhuhu

p/s: Diharap apa yang pakcik sampaikan ini dapat la korang sikit sebanyak tanda-tanda untuk korang hidup berkeluarga..hehehe

Friday, July 2, 2010

Video Klip 6itxh Sense(Yang Sempurnakanku)

Disini pakcik nk share bersama video klip dan lagu terbaru 6ixth Sense-Yang sempurnakanku..memang best lah..pakcik layan lagu nih..terbaek la...kepada pembaca-pembaca semua hayati lah video klip ini dan diharap anda semua terhibur!!..Two Thumbs Up!

video

p/s:Lelaki dan Perempuan amat diperlukan satu sama lain untuk menyempurnakan hidup masing-masing!

Sikap Lelaki yang dibenci oleh Wanita


"Sikap Lelaki yang dibenci oleh Wanita"tajuk post ni agak menarik untuk pakcik share bersama pembaca-pembaca semua.Kebanyakkan lelaki banyak yang tidak tahu apa yang paling utama yang wanita benci jikalau ada sifat2 ini pada lelaki,iaitu:

1. Garang
Ada lelaki yang garang tidak bertempat ,ada pula yang suka mencarut,suka cari gaduh ,bercakap kasar,suka marah-marah.Wanita paling tidak suka jikalau diri mereka di kasari dan dimarahi tanpa sebab.Mereka juga bukanlah alat untuk melepaskan kemarahan atau perasaan geram sebaliknya perlu dilayan lemah lembut.

2.Ganas
Lelaki jenis kaki pukul,tunjuk kuat di depan wanita sememangnya sikap yang tidak disukai wanita.Lelaki jenis ini jikalau sudah berkahwin,pasti menjadikan isterinya sbg mangsa.Wanita adalah golongan yang lemah,lelaki haruslah melindungi mereka dan bukan menyakiti mereka.


3.Gementar
Sifat gementar juga tidak disukai oleh wanita seperti sentiasa bimbang,tidak yakin pada diri sendiri,dan suka bergantung pada org lain.Sebagai contoh,apabila dihadapan wanita,lidah kelu seribu bahasa dan percakapan pon tidak berapa jelas,sepatutnye lelaki harus kikis perasaan tersebut apabila berhadapan dengan wanita,mereka juga manusia ,bukannya harimau!


4.Menggelabah
Lelaki yang tidak tahu membuat keputusan sendiri dan asyik mengikut pendapat wanita sahaja.Ingat!Wanita tidak suka pada lelaki yang tiada keyakinan diri atau cepat panik apabila menghadapi sesuatu perkara.


5.Tidak Gentleman
Lelaki yang tidak gentleman termasuklah mementingkan diri sendiri dan mengambil kesempatan ke atas diri wanita.Ringankanlah tulang,tolong jikalau wanita tersebut menghadapi kesukaran dan lelaki haruslah menghormati wanita dengan selayaknya.


6.Penipu
Lelaki yang suka menipu wanita untuk kepentingan diri sendiri sukar untuk dimaafkan.Lelaki sebaliknya haruslah bersikap jujur dan bercakap benar dengan wanita.Jika sentiasa membohongi wanita,sudah pasti lama kelamaan kepercayaan terhadap anda akan musnah.


p/s: Peringatan kepada lelaki diluar sana(termausk pakcik sekali)kikiskan lah sikap2 yang disebut diatas supaya kita tidak dibenci oleh kaum wanita.Peace no war!

Thursday, July 1, 2010

Petua Mendapatkan Jodoh

Salam n a very good morning!.This time pakcik nk share sikit lah tentang petua yang selalu pembaca-pembaca ingin tahu ,iaitu tentang Petua Mendapatkan Jodoh.Petua ini juga pakcik dapat dari risalah yang pakcik baca dan pakcik rasa ia amat berguna untuk kita semua dalam mendapatkan jodoh! Antara petua-petua dalam mendapatkan jodoh ialah :
  1. Membentuk perwatakan diri yang menarik sama ada luaran atau dalaman.,ni termasuk membentuk peribadi yang menarik menjaga penampilan wajah dan badan,menyayangi org lain dan jangan mementingkan diri sendiri,bergaul serta berkomunikasi dengan semua orang dengan baik dan mesra.Usah jual mahal dengan org lain dengan menyombong diri.

  2. Memulakan usaha untuk berkenalan dengan orang lain secara langsung atau menerusi teman rapat dan taulan.Contohnya menyapa dengan baik,menelefon dan sebagainya.Ia tidak salah malah pernah dilakukan oleh Khadijah,isteri pertama Nabi S.A.W. Jangan takut digelar seperti ‘perigi mencari timba’ dalam perkara yang baik ini.Kita mungkin boleh berkomunikasi secara fikiran dengan menghantar hasrat murni dan kasih sayang kepada bakal kenalan.

  3. Menjaga hubungan dengan kenalan atau pasangan dengan baik dan penuh hormat.Kebanyakkan lelaki suka pada pasangan yang sederhana dan tidak materialistic(mementingkan harta),berterima kasih dengan pemberian, serta sentiasa reda dengan apa yang ada.

  4. Sentiasa belajar untuk membaiki diri,perangai dan perwatakan diri.Ini termasuk kemahiran berkomunikasi,memperlihatkan sifat wanita yang sebenar dan jangan mudah menemplak kelemahan lelaki.

p/s:Pakcik pon sedang mengamalkan petua ni,biasalah nk dapat jodoh kene lah usaha,tak boleh diam je tanpa usaha :-).Diharap pembaca semua dapatlah sedikit sebanyak manfaat dari info yang pakcik share ni.Peace NO war!


Monday, June 28, 2010

Apa Wanita Patut Tahu Tentang Lelaki



Salam all,pakcik hari ni nk berkongsi serba sedikit tentang apa yang wanita perlu tahu tentang lelaki.Pakcik pon lelaki,so need to be fair,pakcik buatkan lah post ini untuk tatapan pembaca semua.Antara yang wanita patut tahu ialah :



  1. Birthday,valentines dan anniversary bukanlah tarikh penting bagi lelaki.Tarikh gaji keluar , tarikh bayar hutang atau bila tarikh perlawanan bola lagi penting untuk di ingat tau!

  2. Kalau terdesak,lelaki boleh buang air kecil di tepi semak,dipokok atau kt celah-celah longkang.Wanita!Oh x sopan jika buat mcm tu.huhuhu

  3. Kadang kala lelaki tidak berfikir tentang anda.Maaflah ya....

  4. Hujung minggu adalah masa untuk futsal,pools,video games,mamak,camping atau fishing bersama teman-teman.Teman wanita??Kita tengok hari lain lah!!

  5. Tidak perlu ada masa untk PMS!Wanita paham la apa itu PMS...hehe

  6. Tiga pasang kasut dah cukup dah bg lelaki-sport shoes,casual shoes dan formal shoes.dan tak ketinggalan sandal n selipar jepun.Semuanya sesuai untuk disuai padan.

  7. Ya dan Tidak adalah jawapan yang paling sempurna untuk semua persoalan.Tidak perlu ada alasan,huraian atau kesimpulan yg pangjang lebar.

  8. Bercerita la dengan lelaki tentang masalah yang perlu diselesaikan,bukan mencari simpati!

  9. Perkara yang diceritakan 6 bulan lepas,pasti sukar untuk di ingati semula.ala...cerita 7 hari lepas pon kadang-kadang x ingat.huhu

  10. Bila berat badan anda naik 1kg,bukan main kecoh anda mengomel,kalau lelaki,"ala naik sekilo jer,ape ada hal...."

  11. Christoper colombus tidak perlukan peta ketika belayar mengelilingi dunia.Itu lah lelaki,tak perlukan peta,redah aje..kalau sesat pergi jelah stesen minyak atau balai polis untuk bertanya jalan.Itu pon kalau benar2 terdesak.

  12. Anda cume perlu memberitahu lelaki tentang apa yang perlu dilakukan ATAU apa yang perlu dilakukan untuk menyelesaikannya.Tetapi bukan kedua-duanya serentak.Tapi lg bagus kalau anda tahu buat sendiri.(Lelaki suka wanita yg pandai berdikari).

  13. Lelaki bukan lah mind readers yang baik.Jadi anda perlulah berterus terang dari mengharapkan mereka mengesan apa yang sedang bermain di minda atau hati anda

  14. Jika anda berkata"Tidak ada apa apa",lelaki beranggapan memang tidak ada apa-apa.They know you are lying,but it is just not worth the hassle.

  15. Jangan bertanyakan apa yang lelaki sedang fikirkan.Kecuali anda bersedia untuk berbincang mengenai topik tersebut dan juga mampu menerima apa juga feedback daripadanya.Lelaki pun ada kalanya lebih 'laser' berbanding wanita!Jadi bersedialah.

p/s:Pakcik pon ada beberapa sifat di atas.cume bukan semua la...ini hanyalah maklumat yang pakcik dapat untuk dikongsi bersama.Peace no War!!






Sunday, June 27, 2010

Langkah-langkah yg perlu utk mengukuhkan perhubungan


Salam all!! Maaf kerana senjak akhir-akhir ni pakcik x dapat nk post news dlm blog pakcik ni di atas beberapa factor yg x dapat dielakkan.Tapi xpe…disini pakcik ingin berkongsi info sedikit berkenaan dengan Langkah-langkah yang perlu untuk mengukuhkan sesuatu perhubungan dengan si dia.Kadang-kadang byk pasangan pada zaman sekarang tidak tahu cara untuk mengukuhkan perhubungan mereka apabila keadaan menjadi semakin pudar.Disini pakcik ada beberapa langkah yang boleh dipraktikkan iaitu :



1.Komunikasi
Ada pasangan yang jarang dapat berjumpa atas factor jarak dan mungkin atas factor kerja yang mungkin memerlukan untuk kerja di luar kawasan.Namun itu semua bukanlah alasan untuk berhubung dengan pasangan anda.Zaman sekarang terdapat byk cara untuk berkomunikasi iaitu dengan menggunakan teknologi sms,email,chatting dan sbgnya.Gunakanlah teknologi tersebut untuk memastikan hubungan anda dan pasangan berlangsung biarpon tinggal berjauhan untuk sementara waktu.

2.Beri Perhatian
Berikan lah perhatian lebih kepada pasangan anda .Sudah tentu si dia merupakan insan istimewa kepada anda,dan tidak salah untuk berikan yang terbaek untuk dia.Jika si dia mempunyai masalah,bantu lah dengan sebaik mungkin dan dengarlah curahan hati si dia serta memberikan pertolongan dan menyelesaikannya bersama.Jadilah seorang kekasih yg prihatin.

3.Ungkapan Cinta yang Tulus
Jgn kedekut untuk mengungkapkan kata-kata cinta kepada si dia.Lakukan nya secara ikhlas dari hati anda jgn dibuat secara paksaan.Anda perlu kreatif untuk menzahirkan ungkapan tersebut dan bukan secara skema.Lahirkan ungkapan tersebut dari hati anda sendiri.

4.Pelajari sifat dan perilaku.
Anda perlu mempelajari sifat si dia,apa yang dia suka dan apa yang si dia tidak suka,dan anda perlu memahami dan menerima apa yang dia,suka dan tidak suka tentang sesuatu perkara.Pabila anda sudah tahu apa yang dia tidak suka,jangan anda mencari pasal dengan melakukan apa yang tidak disukainya atau mengendah perkara yang disukainya.Tetapi jikalau ada yang dingini si dia ,membatasi hukum-hukum agama atau undang-undang,anda perlu menasihati dan membasminya sebaik mungkin.

5.Hubungan keluarga yang baik
Anda mahu berkahwin dengannya,secara automatiknya anda perlu ‘berkahwin’ dengan semua keluarganya.Jgn pula abaikan keluarga nya dan hanya pentingkan si dia shj.Anda perlulah mewujudkan perhubungan yang baik diantara anda dan kesemua keluarga si dia,ini dapat membantu hubungan anda dengan si dia semakin baik.

6.Jujur dan jadilah diri sendiri
Anda haruslah jujur didalam perhubungan yang anda wujudkan bersama si dia,tidak perlulah berlakon untuk menjadi orang lain,Just be your self dan pastinya anda akan berasa lebih bebas tanpa perlu bersikap hipokrit.Adalah lebih indah dan bermakna utk berlaku jujur tanpa ada dusta antara anda dan dirinya.

7.Menjaga emosi dan egois
Anda perlulah menjaga emosi anda dengan si dia sekiranya berlaku perselisihan faham atau ada yang si dia melakukan kesalahan.Pamerkan kesabaran yang tinggi dalam menghadapi situasi sebegitu,jgn biarkan perasaan marah anda menguasai diri anda.Tenang dan gunakan akal fikiran anda untuk mengatasi masalah tersebut dan jgn terlalu egois terhadap si dia.

8.Masalah untuk diselesaikan bukan diabaikan
Jikalau terdapat masalah diantara anda dan si dia,selesaikan lah dengan secepat mungkin,dan jgn lah anda menunda dan membiarkan masalah yang di hadapi,ia boleh membuatkan perhubungan anda menjadi pudar.Maka perlulah menghadapi masalah-masalah tersebut dengan secepat yang mungkin .supaya tidak membelenggu perhubungan anda dgn si dia.


Diharap info yang pakcik berikan kepada anda semua dapat sedikit sebanyak membantu dalam perhubungan anda semua.Renung2kan..Peace no War!

Wednesday, June 23, 2010

Perkara Lelaki Kurang Senang Tentang Wanita.


Salam to all an a very good day.Hari ni,pakcik nk berkongsi sedikit tentang PERKARA YANG LELAKI KURANG SENANG DENGAN WANITA.Biasalah saban hari ada saja pasangan kekasih berpisah n bergaduh tak tentu pasal.Di harap info yang pakcik kongsi kan ini dpt menjawab persoalan,mengapa saban hari ada saja pasangan yang bergaduh dan berpisah,malahan bercerai apabila sudah berkahwin,renung2 kan..

Perkara yang lelaki kurang senang dengan wanita :-
1. Lelaki tak suke dengan pompuan yg berpura-pura santun dan lemah lembut.Lelaki lebih suka akan sikap semula jadi terhadap wanita itu sendiri dan ia lebih menambat hati.Percaya lah..itu lah yg lelaki suka.

2. Lelaki juga amat benci jikalau ada perempuan suke mengkritik kaum sejenis mereka terutamanya mengenai gaya penampilan.Kononnya mereka lebih anggun dri wanita lain.Lelaki sebenarnye x ambik port pon mengenai fesyen wanita asalkan kemas dan menarik pon dah cukup.

3. Lelaki juga tidak senang dengan perangai perempuan yang mencemburui pasangannya sendiri krn kelebihan yang ada.Cth seperti kekasih anda sendiri cemburu dengan anda sbb duit dlm akaun anda lebih byk dr dia…huhuhu…

4. Lelaki juga tidak suke dilayan secara emosi.Seperti terpaksa memanggil nama manja n selalu ingin belaian mesra dari pasangan anda(kecualilah jikalau anda yang mahu melakukannya!).Jika benar perasaan syg itu ada dihati,tak perlulah selalu menunjukkan secara zahir.

5. Sesetengah wanita mahukan kekasih yang dapat menghabiskan masa hanya dengan mereka.Perkara ini sedikit sebanyak mengganggu privacy kaum lelaki.Lebih teruk apabila ada wanita yg suke merisik-risik drpd org yg rapat dengan kekasihnya.dan tidak kurang teruk ada yg suke bongkar data-data peribadi pasangan nya didalam laptop mahupun didalam hanfon pasangannya hanya kerana rasa curiga.

6. Emosi wanita juga boleh membuatkan lelaki naik angin.Mana taknya sbg contoh klu kuku jarinya terpatah atau hanfonnya rosak,mula la dier bising n kecoh sekampung dibuatnye,komplen x abis-abis..Lelaki mmg rimas klu bab hal-hal remeh temeh di perbesarkan.
7. Never ending shopping!!..ha ni satu lg tabiat yang lelaki kurang senang dengan wanita,kalau bershopping mcm la “tiada esok bagimu”.Shopping tu boleh tapi jgn la sampai keterlaluan.

8. Wanita yang suka byk ckp,suka membebel juga membuatkan kaum lelaki rimas sentiasa.KLu nk berckp boleh tapi jgn la non stop,huhuhu leh buat kekasih anda melarikan diri tau.Silap-silap kene sakit jantung jadiknya.hehehe

9. Wanita yang suka sgt boikot,merajuk tak tentu pasal dan mogok tak bertempat,mampu membuatkan keegoan lelaki tercabar!Kalau dah selalu sgt buat perangai,mahu angkat kaki juga dibuatnya.Hah! klu dah terjadi adegan sebegini,jawabnya “usah ditangisi pemergian daku!”
Diharap,apa yang disampaikan oleh pakcik sedikit sebanyak memberi manfaat utk kita semua.Kaum lelaki juga jgn la anggap anda semua itu perfect.Dalam perhubungan kita mesti lah ada sikap toleransi dan sikap bertolak ansur.Jika ada masalah bwk lah berbincang dan jgn la anggap perpisahan adalah penyelesaian segala-galanya.Renung2kan...Peace no war!!

Tuesday, June 22, 2010

Kenapa Cinta itu Penting??


Salam all!! Arini pakcik nk berkongsi sedikit sebanyak tentang cinta.Pakcik tau semua org pasti suka di cintai dan mencintai antara satu sama lain huhuhu…Hari-hari pon byk cerita dan gosip berkenaan dengan cinta.Disini pakcik nk share bersama pembaca semua kenapa Cinta Itu Penting bagi semua orang.Antaranya ialah :

1.Membangkitkan kepercayaan sendiri
Dlm dunia pekerjaan sememangnya byk persaingan yg perlu dihadapi.Ada kalanya tekanan terhadap persaingan tersebut terbawa-bawa hingga kepada kehidupan peribadi.Disinilah cinta berfungsi utk mengembalikan kekuatan diri setelah anda mungkin berasa tertekan krn masalah dalam karier.Cinta mampu membuatkan ada kembali tenang dan melupakan seketika masalah di tmpt kerja.Malah cinta juga berupaya menjadi semangat secara fizikal dan emosi untuk anda terus sukses dlm memburu impian.

2.Memperbaiki persepsi terhadap diri sendiri
Kdg kala anda akan berasa rendah diri akan kebolehan sendiri.Anda berasakan tidak ada keistimewaan dari diri anda yang boleh ditonjolkan.Mungkin dr segi fizikal anda seperti saiz bdn anda yg kurus.Atau juga emosi anda yg seringkali tidak berasa yakin apabila melakukan sesuatu.Cinta mampu memperbaiki persepsi terhadap diri sendiri.Misalnya,anda berasa kurus dan kurang kacak,tetapi kerana rasa cinta,si dia sanggup menerima anda dengan seada-adanya.Anda tidak berasa yakin utk melakukan sesuatu,tetapi atas dorongan cinta,secara automatic anda akan berasa yakin melakukan yang terbaik utk sesuatu perkara.

3.Membuat kehidupan asmara lebih indah
Sekiranya anda mengetepikan emosi,maka anda akan berubah menjadi kekasih yang tak punya semangat kecintaan.Secara tak lgsung,keghairahan anda merudum dan semangat sensual juga merosot.Ini mungkin memberikan kesan emosi terhadap pasangan anda.Ayuh,ketepikan soal kerja atau permasalahan yang membebankan itu.Bebaskan diri anda buat seketika dan layari rasa cinta itu seenaknya.Cinta adalah salah satu cara utk anda sentiasa dekat dgn pasangan anda.

4.Menyingkirkan stress
Seperti melakukan senaman,cinta juga dapat menghasilkan hormone endorphin iaitu hormone yang bekerja utk menghilangkan rasa sakit.Bercinta juga dapat mempengaruhi perubahan mood.Misalnya,anda terlalu sibuk di pejabat dan ini membuatkan mood anda kurang baik.Stres yg dialami membuatkan libido anda menghilang .Lalu,cinta mampu membantu anda menyingkirkan stress itu.Caranya,mungkin suara si dia mampu memberikan ketenangan kepada anda.Atau tatapilah gambarnya yang diletakkan di meja kerja bagi menghilangkan stress.

5.Menjernihkan fikiran
Cinta bukan saja mampu menyingkirkan stress,malah mengembalikan kesegaran fikiran dan merangsang kreativiti.Ketika fikiran buntu,layu,kurang produktif,cinta mampu memberikan kesegaran tepat pada masanya.Lantas anda perlu menjana fikiran mengenai rasa cinta agar ia dapat mengembalikan kesegaran fikiran anda.

6.Meningkatkan kebahagiaan
Satu kajian telah dijalakan terhadap individu yg bercinta dan mempunyai karier mengaku 82% diantara mereka mampu mengimbangi antara cinta dan karier.Ini bermakna mereka bahagia menjalani kehidupan kedua-duanya.Bahkan ¾ daripada mereka mengaku,cinta membuatkan mereka semkain bersemangat utk memburu kejayaan bukan setakat dalam karier,malah kehidupan secara menyeluruh.

7.Meningkatkan kualiti hidup
Seseorang individu yang kerja berterusan tidak akan memperolah kesegaran fizikal yg sempurna.Sedikit sebanyak akan menjejaskan asmara anda kerana tidak ada tenaga lagi untuk menikmati aktiviti tersebut.Malah hari-hari anda juga boleh bertukar kusam kerana kesibukan kerja membatas dan menghalang waktu untuk mengembalikan rasa-rasa senang dan ceria tanpa dibebani perasaan tertekan terhadap cinta.Malah menerusi cinta juga sering kali membuatkan seseorang itu gembira dibuai asmara.

8.Momen yang paling menyenangkan
Bersetujukah anda tentang kenyataan ini bahawa cinta merupakan detik atau momen yg paling menyenangkan.Andai anda seorang yg begitu menghargai cinta,bijak menguruskan cinta dan mencambahkan cinta dengan perasaan kasih syg yg tulus dan ikhlas,pasti ia akan membuatkan hari-hari anda menjadi lebih bermakna.Malah ia akan meninggalkan momen yg segar di hati selamanya.

Diharap,apa yg pakcik berikan info ini dapat membantu pembaca semua tentang betapa pentingnya cinta didalam diri kita semua.tetapi pakcik juga ingin mengingatkan semua,bercinta tidak salah,Cuma jgnlah melebihi batas-batas agama kita.(^_^) Peace no war!

Sunday, June 20, 2010

Cerita Jenaka LARI DARI RUMAH

Salam n morning pada semua!!..Hari ni pakcik nk berkongsi satu cerita lari dari rumah yang berunsurkan jenaka.Yalah skrg nih byk kes-kes lari dari rumah di kaca televisyen sekarang.Moga anda semua terhibur dengan cerita yang pakcik sediakan.(^_^) Peace no war!

Lari Dari Rumah
Seorang suami baru sahaja bertengkar dengan isterinya.Habis bertengkar,secara tiba-tiba sahaja isterinya terus mengemas barang-barangnya ke dalam beg.

“Kenapa” Si suami bertanya.
Isterinya terhenti sebentar.Dia merenung suaminya itu lalu berkata:

“Kita sudah berkahwin lebih lima belas tahun.Dalam masa itu,rumah ini tak pernah aman.Asyik bertengkar sahaja.Saya sudah tak tahan.Saya nak tinggalkan rumah ini!”

Lelaki itu berfikir sebentar.Dia kemudian lari ke dalam biliknya dan membawa keluar sebuah beg pakaian.

“Betul jugak kata awk.Saya pun dah tak tahan dengan rumah ni.Saya nak ikut awk keluar dari rumah ini!Jom!”

Hehehe..moga-moga anda semua terhibur dengan jenaka yang di sediakn oleh pakcik.Msg kepada yang ingin lari dari rumah,hentikan la..perbuatan anda tu sia-sia belaka kerana semua masalah mesti ada jalan penyelesian,Insyaallah.Jgn bertindak terburu-buru mengikut perasaan anda,kelak anda sendiri yang menyesal. Renung2 kan…Peace no war!!

Saturday, June 19, 2010

Tips untuk bajet perkahwinan!!



Salam to all!!Hari ni pakcik nk kongsi sikit la tentang bajet perkahwinan yang perlu disediakan oleh bakal-bakal pengantin atau ada yang nak tambah lagi satu..hehehe...terdapat beberapa tip yang pakcik rasa perlu didalam mengurus bajet untuk perkahwinan.Maklum la,sekarang nih musim perkahwinan sana sini pakcik dapat jemputan,tahniah kepada mereka semua semoga bahagia selama-lamanya..(^_^)...Ok tip-tip nya adalah :-

1.Berapa Bajet yang ada ?
Bagi memudahkan perjalanan majlis perkahwinan,anda semua perlu mempunyai bajet yang cukup.Adalah penting tentukan berapa byk bajet yg diperlukan untuk majlis perkahwinan.Sebelum itu,kira jumlah wang yang anda miliki,kemudian fikirkan berapa byk diperlukan dan berapa byk pula anda perlu simpan?
2. Semak Bajet anda
Untuk memastikan bajet perkahwinan anda berada dalam landasan,pastikan anda sentiasa membuat semakan.Sebaik-baiknya usahakan sebuah majlis perkahwinan mengikut kemampuan anda.Jgn overbajet,jika tak,anda berdepan dengan kemelut kewaangan untuk tempoh yg lama

3. Kongsi Simpanan
Memandangkan majlis perkahwinan yang bakal berlgsung adalah antara anda dan pasangan,apa salahnye jika anda berkongsi simpanan bersama bakal pengantin anda dengan membuat akaun bersama,dan anda perlu la disiplin utk depositkan wang selalu utk melangsungkan perkahwinan anda dan pasangan,elakkan dari membuat personal loan dari bank.

4.Ikut keutamaan
Sekiranya anda mempunyai bajet yang terhad untuk kahwin,anda disarankan agar memberi keutamaan terhadap perkara yg penting atau perlu terlebih dahulu.Ia bertujuan agar anda mencari jln utk menjimatkan perbelanjaan.Sbg cth,membyr gmbr kahwin adalah lg penting dr membayar wang utk kugiran utk persembahan.
5.Ketahui Quotation Perkhidmatan
Perkara ini adalah sgt penting dlm mengadakan mjlis perkahwinan.Anda perlu ketahui quotation(sebutharga) sesuatu perkhidmatan atau barang yang bakal di beli.Tujuannya utk dptkan harga terbaek.Untuk itu buat perbandingan harga sekurang-kurangnya drpada 3 org pembekal untuk sesuatu perkhidmatan.Dptkan sebutharga utk pelamin,katering,gambar,video dan sbgnya.

6.Berapa kos sebenar?
Apabila anda telah mempunyai bajet yang tepat untuk setiap barangan atau perkhidmatan yang disenaraikan,perkara seterusnya yang perlu anda lakukakn ialah mendapatkan kos sebenar utk setiap barangan bersebelahan dengan kos jangkaan.Tujuannya memudahkan anda membuat perbandingan untuk mengetahui jumlah perbelanjaan terhadap barangan dan perkhidmatan tersebut.

Itu lah serba sedikit tip yang pakcik anggap penting dalam menguruskan bajet utk majlis perkahwinan yang diimpikan oleh setiap pengantin.Harap dengan maklumat yang diberi dapat membantu pembaca-pembaca dalam pengurusan bajet.Peace NO war!!! (^_^)

Tips @ Petua Kejayaan Dalam Tangan Anda!!



Salam,Pakcik disini ingin berkongsi serba sedikit tips@petua yang boleh kita amalkan sebagai pekerja,bos@manusia biasa, untuk berjaya didalam diri kita ni antaranye ialah :-

-->>Elak dari berbual mengenai perkara-perkara yang NEGATIF terutamanya mengutuk org lain di belakang.Jika anda suka bergosip,org di sekeliling anda tidak akan bercerita perkara penting pada anda.Jadi seloknya "jaga tepi kain sendiri" atau "mind your own business".


-->>Bekerjalah dengan org yg mampu mencabar kredibiliti anda.Secara tidak langsung anda boleh mempelajari lebih byk perkara melalui individu tersebut yg ternyata memiliki banyak kemahiran dan pengalaman yg berguna


-->>Seseorang bos harus memiliki kemahiran berkomunikasi yang bagus.Mereka mempelajari kemahiran ini dr org sekeliling termasuk pekerja bawahan mereka sendiri.Jadi tidak ada alasan mengapa anda tidak perlu bercampur gaul dengan org sekeliling anda biar pun mereka yang pangkatnya lebih rendah dari anda


-->>Mendampingi bos bukan untuk mengampu dan membodek tetapi atas dasar mahu mempelajari kemahiran dan kredibiliti beliau yang boleh dijadikan contoh.


-->>Dalam sehari,peruntukkan masa sekurang-kurangnya sejam untuk anda bersendirian.Fikirkan apa misi hidup anda?Apa yang perlu anda lakukan demi mencapai sesuatu yang terbaek?Apa langkah-langkah anda untuk mencapai kejayaan?Fikirkan dan tetapkan misi anda.


-->>Tepati waktu.Cuba untuk sampai ke suatu destinasi(terutamanya membuat temu janji)sekurang-kurangnya lima minit lebih awl dari masa yang dijanji.Ia juga mampu mengelakkan anda dari tertekan(kerana lewat)dan memberikan anda masa untuk relaks.


-->>Jika Plan A untuk anda memburu kejayaan didalam karier tidak kesampaian ,laksanakan pula Plan B dan seterusnya.Jangan menetapkan hanya satu perancangan sebaliknya anda boleh membuatnya lebih dari lima.Bak kata pepatah "sediakan payung sebelum hujan".


-->>Selalu ingat :Rahsia kejayaan ialah semangat.Fikirlah sesuatu yang paling bermakna.Sebarkan kasih sayang dan kegembiraan dan kejayaan pasti akan mengekori langkah anda di kemudian hari.Berilah penghargaan pada diri sendiri andai anda mampu mencapai kejayaan.


-->>Berpakaianlah mengikut kerjaya anda .Bukan menyarung apa saja yang ada dalam simpanan anda.Biar cara pemakaian anda melambangkan tahap profesional anda .


-->>Jangan mengambil berat atau terlalu memikirkan perkara yang remeh-temeh.Jika ada org yang sukakan anda,biarkan.Itu masalah mereka.BUt always strike to give your best!!


Itu la serba sedikit tip-tip yang rasa pakcik boleh membantu pembaca-pembaca semua untuk berjaya didalam hidup.Peace no war!!! (^_^)


Thursday, June 17, 2010


*new myvi facelift....
New Myvi will launched this June 2010..... we will see the new facelift that had been my by Perodua for Myvi n Viva...Pakcik got some photo to share that could be new facelift for myvi...